Sommerhilsen fra Martin

En hilsen fra hovedtrener Martin etter vårsesongen!

En sommerhilsen fra Martin (del 1 av 2 – del 2 kommer i morgen søndag)

 

Vårsesongen oppsummert  

1. serierunde
Etter en god pre- season med stort fokus på gruppedynamikk, læring og utvikling av filosofi og identitet følte vi oss klare for første serierunde borte mot Arendal på Norac Stadion.
Fra tidligere treningskamp visste vi at vi var fult på høyde med de og det viste også jentene i en kamp vi hadde kontroll over store deler av. Til tider fikk vi vist mye av det vi har jobbet med og skapte flere gode muligheter, men det var ikke før Matilda Stige Lindahl fikk sin første touch på ballen det løsnet foran mål. Etter et fantastisk lagspill helt fra egen keeper legger Camilla Carlsen inn et innlegg som går igjennom hele feltet hvor 2009- modellen som kom opp i A- troppen foran årets sesong satt inn 1-0. Godt å se var det at kontrollen vedvarte, selvom det er en ny situasjon for mange av jentene å skulle kontrollere en ledelse på den måten vi ønsker. Til slutt fikk vi også belønning i det hvor Ida Livgård Jensen satt inn 2-0, som også ble resultatet til slutt. Dessverre var dette også en kamp som satte en stopper for vårsesongen til Synnøve Hvaara, nysigneringen fra Nanset. Hun røk 2 leddbånd i ankelen i en duell etter 60 minutter.

2. serierunde
Vårsesongen gikk fra et lokaloppgjør til det neste. Første «hjemmekamp», men ikke på hovedbanen Levermyr stadion som ikke var klar til spill etter en hard vinter. Dermed tok vi imot IK Start Kvinner på kunstgresset ved siden av. Dette var en kamp vi skulle ta med oss selvtillit inn i fra kampen mot Arendal og fortsette å bygge videre på mye av det vi så mot Arendal og i pre-season. Sånn ble det ikke. En kamp vi aldri kom opp på det konkurransedyktige nivået vi vet vi kan stå inne for. Start var det beste laget fra start til slutt, og vant fortjent. Vi reiste oss noe i 2. omgang, men fortsatt under pari fra der vi ønsker å være og hvordan vi ønsker å se ut. Her slapp vi også med skrekken ettersom Ida Livgård Jensen måtte ut med en ankelskade, men som heldigvis ikke viste seg å være noe mer enn en smell.

3. serierunde
Kampplanen sa seg selv når vi tok turen til Nanset. Vi skulle vise oss fra den siden vi ønsker, med riktig identitet og spillestil – positiv fotball. Vi tok tidlig kontroll over ballen, men Nanset lå godt defensivt og viste seg frem med noen halvfarlige kontringer. Det lot seg ikke helt gjøre å finne veien til nettmaskene i første omgang, selv om mulighetene var der ved flere anledninger. Dette var også første kampen med Julie Lossius tilbake, som gikk rett inn i laget for Ida Jensen, siden ankelen ikke var helt 100% etter smellen mot Start. Det var et gledelig gjensyn med en sprudlende jente som viste fotballglede. Det fikk vi også se når 2. omgang startet. Først kom 2 dødballmål, noe som lå i luften lenge med fantastiske dødballer fra Camilla Carlsen. Dermed åpnet målshowet som ikke lot seg stoppe før Lise Farstad satte inn mål nummer 6. Dessverre måtte Nanset trekke laget noen serierunder senere, så målene står ikke. 

1. Runde NM
3 dager senere tok vi imot Arendal i første runde NM. Tredje sørlandsderbyet på 4 kamper. En kamp hvor vi ønsket å gi mange sjansen, samtidig som det var en god mulighet for de noe mer etablerte å lede laget med større ansvar. Vi sliter litt med å komme opp på riktig tenningsnivå og kampen er jevnspilt i hele første omgang. Kamilla Bruhjell er forskjellen på en dødball fra Camilla Carlsen. Dermed ble planen å vise selvtillit, positivitet og glede i spillet våres når vi gikk ut fra pausen. Det gjorde vi og tok total kontroll over kampen. Vi scoret flere gode mål, men spesielt 4-0 målet til Kristine Væting var av en egen klasse. Vi spiller oss fint igjennom på høyre side hvor Ida Jensen trer igjennom Lise Farstad som legger et perfekt innlegg på foten til Kristine Væting. En kamp hvor vi klarer å heve oss underveis i kampen og blir bare bedre og bedre ettersom kampen utvikler seg. En stor forbedring fra forrige hjemmekamp mot Start.

4. serierunde
Dette gav et godt utgangspunkt når vi 3 dager senere tok imot Bryne på besøk på kunstgresset. Bryne som var spådd til å være en av opprykkskandidatene foran årets sesong. Selvtilliten viste vi også. En kamp som startet med stort tempo fra begge lag og to lag som var offensive i tankegangen. Enorme sjanser ble produsert fra begge lag og det er utrolig at det sto 0-0 til pause. Vi føler at vi kanskje var hakket vassere første 45, men mulig jeg er noe farga. I andreomgang starter Bryne klart best. Vi mangler spruten i bena og er ikke konkurransedyktige første 15. Så klarer vi derimot å hente oss inn og ta noe kontroll over kampen. Bryne er effektive og utnytter 2 personlige feil, som resulterer i sluttresultatet 0-2. Vi klarer aldri å produsere det helt store i andre omgang og må si at det til slutt blir et fortjent resultat til Bryne sett kampen over 90 minutter. Her ble Alyssa Grivaz skadet og tok leddbåndet i ankelen.

5. serierunde
Vi går igjennom kampen og ser alt det positive vi kan bygge videre på og hva vi må sette en høyere standard på foran kampen mot Stabæk 2. En kamp vi føler oss godt forberedt på før vi tar turen til Nadderud. Selv om vi møter et sterkt Stabæk 2 lag må vi takke Maria Bueie og et godt forsvar for at resultatet ikke blir verre. En kamp vi ikke henger med i verken fysisk eller mentalt og Stabæk er bedre i alt. Det ble derfor en lang hjemtur i vente etter en nærmere 90 minutters prat i garderoben etter kamp. Sånn skal vi ikke fremstå og det var alle unisont enige i. Sammen fikk vi pratet ut om hvordan det skal være, hvordan vi skal fremstå og hvem vi er. Øke fokuset på det dagligdagse og hvordan vi lever som toppidrettsutøvere med næring til restitusjon. Hvordan kan vi skape konkurransedyktighet på hver eneste trening og i kamp? Dette ble hovedfokuset i ukene som kommer.

6. serierunde
Etter en prestasjon vi må ta lærdom av mot Stabæk ventet Lyn 2 i årets første hjemmekamp på Levermyr stadion. En kamp vi gledet oss til både fordi det var første kamp på gress, men også fordi det var en mulighet til å vise oss fra den siden vi ønsker. Vise fotballglede, positivitet og energi. En førsteomgang mellom to gode lag som sprudler med energi.
Lyn trekker det lengste strået etter en uheldig retur fra vår ellers trygge førstekeeper Maria Bueie. Vi ser at vi er fullt på høyde med dette Lyn-laget og bestemmer oss for å gå ut med en selvtillit som tilsvarer troen vår på at vi skal snu dette. Og hvilket svar vi fikk.
Jentene vartet opp med sjanse etter sjanse og et enormt tempo. Lyn henger til tider virkelig i tauene og sliter med å etablere noe som helst. Vi sliter med å finne nettmaskene og treffer alt annet enn målet. En god sisteskanse i Maria Kroken for bortelaget skal ha stor æret for at Lyn kan kontre inn en scoring på stillingen 1-0 til Lyn. Det virker dog ikke å sette noen stopper i hjulene på jentene som fortsetter med den ene sjansen etter den andre. Til slutt løsner det også etter et fantastisk angrep hvor Caminda slipper ballen i rom til Julie Lossius som legger ballen inn perfekt timet i løpet til Lise Farstad. Vi klarer aldri å få utligningen til tross for at sjansene er tilstede og kampen ender i 1-2 til Lyn. Et surt tap, men en prestasjon vi må være fornøyde med.

7. serierunde
Det ble også starten på den nye uken. Vi fikk vist jentene sjansene og grunnspillet vårt for å bygge selvtillit på hvor mye bra de faktisk gjør. Selv om vi ikke får resultatet, så er prestasjonen bra og det er viktig å ha med seg i en prosess hvor vi ønsker å utvikle oss som lag og klubb. Etter en god uke med fokus på de offensive relasjonene tok vi turen til Karmøy for å besøke FK Haugesund. En kamp vi hadde en klar og tydelig ambisjon om 3 poeng. Da er det gøy å se at vi tidlig får kontroll på kampen, men vi sliter litt med balltempo som gjør at Haugesund får noen overganger. Det gjør også at Haugesund ikke blir satt på de aller største prøvene, selv om vi skaper noen målsjanser. Da er det ekstra godt når Kristiane Marie Aas fosser opp langs siden etter at vi spiller oss på få touch ut av det høye presset til Haugesund. Et perfekt innlegg til Lise Farstad sørger for at det står 1-0 til oss og vi tar med oss alle 3 poengene til Grimstad. Ekstra deilig er det å kunne gi tilbake til byen og supportere når vi ikke får det helt til å stemme. Prestasjoner er viktig at blir gode, men vi driver konkurranseidrett som gjør at resultatet også er veldig viktig. Når vi da klarer å sette disse to sammen føles det veldig forløsende, noe vi også fikk oppleve i sesonginnspurten. 

8. serierunde
En uke senere tar vi turen til Bergen by for å møte nyopprykkede Fana. Litt uvitende om hva vi kommer til har vi en ny klar ambisjon om 3 poeng. Noe vi også burde tatt med oss hjem til Grimstad, men som vi dessverre ikke klarer etter at Fana kriger oss ut av kampen utover i andre omgang. Flere store muligheter som vi misbruker gjør at kampen lever helt inn og Fana stjeler med seg 1 poeng mot oss. Frustrerende, men en god læring for oss i hvordan vi må lukke kamper vi leder og er best i.

2. Runde NM
Før vi tok imot Klepp i siste serierunde før sommerpausen hjemme på Levermyr ventet en tur til Kristiansand for det fjerde sørlandsderbyet i våres. Da var det duket for 2. runde NM mot Start på Sør arena. Vi går inn i kampen med fokus på at dette er en treningskamp, og vi skal vise utviklingen vi har hatt siden 2. serierunde. Det er en prestasjon vi ikke er fornøyd med og derfor var det viktig å vise oss fra en side hvor vi viser konkurransedyktighet ovenfor oss selv. Det går vi ut å gjør også. En jevnspilt kamp hvor vi skaper flere muligheter til å ta ledelsen. Nå blir det litt repetisjon, men når vi ikke tar utnyttelse av sjansene vi skaper, så lever kampen hele veien og Start scorer på dødball etter 71 minutter. Vi holder standen og er fullt med i kampen i 14 minutter til før Start scorer på et langskudd etter at vi brenner en sjanse alene med keeper. Vi går litt opp i limingen og Start scorer 2 mål til. All over fortjent at Start vinner, men vi viser oss fullt på høyde med de og tar med oss masse selvtillit inn mot Klepp.

9. serierunde
Siste kamp for våren sto for tur når vi tok imot delt serieleder Klepp på Levermyr.
En kamp vi gledet oss veldig til ettersom vi var inne i en god periode med kontinuitet på prestasjonene selv om resultatene varierte noe. Jentene leverte en fantastisk kamp, samtlige i og rundt klubben var konkurransedyktige fra start til slutt. Vi skulle ha punktert kampen etter første omgang, men vi går til pause på 2-1. Klepp kommer tilbake mot spillets gang i andre omgang, men jentene går rett ut fra avspark etter målet og scorer 3-2 før Martha Omdal blir spilt igjennom av Kristine Væting før hun drar seg forbi 2 Klepp spillere og punkterer kampen 4-2. En kamp vi fikk vist oss fra vårt beste, og vi kan ta ferie med god samvittighet.

Refleksjon
Dette har vært en vårsesong med oppturer og nedturer. Vi har tatt enorme steg og gjort det til en vane å ta poeng på bortebane. Samtidig har vi utviklet oss enormt spillemessig og tatt flere steg både som individuelle fotballspillere og som lag. Det er spesielt gledelig å se samholdet, vennskapet og viljen til å gå i krigen for hverandre. Det er tross alt det vi er, kvinnelige krigere for byen vår Grimstad. Når vi ser tilbake på våren er vi misfornøyd med 2 prestasjoner og 3 resultater. Samtidig så må vi erkjenne at vi er i en prosess hvor flere spillere har tatt steget opp i toppfotballen, og vi er en ung tropp hvor læring må tillates.
Det er en prosess hvor hverdagen er ny for mange, og vi må sette riktige rammer og standarder. Dette har sin bakside av medaljen hvor resultater vil svinge i starten, og det ikke helt vil samsvare med prestasjonen vår. Så er det gledelig å se hvilken evne jentene har til og ta til seg læring som gjør at disse to jevner seg mer og mer ut for hver uke som går. Hvordan skal vi drepe kamper vi har momentum i? Hvordan skape selvtillit foran mål? Hvordan skape trygghet på hverandre? Dette er store mentale prosesser som vi steg for steg må jobbe med hver enkelt på sin måte.

Mvh
Martin Ek Åsheim